Om Räserbyrån

Räserbyrån är ett danskollektiv som startades 1997. Det består av dansarna/koreograferna Katarina Eriksson, Håkan Mayer och Per Sacklén. Räserbyrån var till en början mest verksam på Fylkingen i Stockholm, där vi koreograferade och producerade dansföreställningarna Amen-amen, Lådracet, Isola och Huset har vingar. På Fylkingen arrangerade vi även ett antal Tärrier-kvällar. De var populära träffar med improviserad dans, musik, filmer, installationer och bar; en mötesplats för olika konstformer. Räserbyråns senare arbeten har riktat sig till en yngre publik. Bl. a. Prassel som är en dansföreställning för barn från 6 månader till 2 år och Längs vägen -berättelser i dans och musik som riktar sig till barn mellan 5-10 år.

Räserbyrån har en vision om ett annorlunda sätt att arbeta med dans och hur man skapar dansföreställningar. Vi har haft nära samarbeten med konstnärer från olika genrer, såsom kompositörerna Mats Lindström, Sören Runolf, Lise-Lotte Norelius och Jean-Louis Huhta. Bildkonstnären Johanna Eliasson har medverkat i arbetet med flertalet av Räserbyråns produktioner.

Vår vision om att skapa dansföreställningar på ett annurlunda sätt handlar om demokratiska processer där alla medverkandes rätt till ifrågasättande är en självklar del.

Föreställningar:

  • I oktober 1998 koreograferade vi en uppsättning på Fylkingen i Stockholm, ”Amen-Amen”, till musik av Ákos Rózmann, som vi själva dansade. ”Amen-Amen” var Räserbyråns första projekt och vi skapa en föreställning med samspel mellan musik, kostym, scenografi, ljus och koreografi. Vi gjorde även en film av ”Amen-Amen”, producerad av Agnes Murányi.
  • Den 18:e september 1999 gjorde vi, på inbjudan av Föreningen Svenska Koreografer, ”Ett slags mål” i samband med Danshotell på Handelshögskolan i Stockholm. Kompositörerna Mats Lindström och Sören Runolf spelade live och för kostymerna svarade Johanna Ogbekene.
  • Den 30:e oktober 2000 medverkade vi på Stockholms Poesifestival 2000 på Elverket med ett stycke som vi utvecklade i samarbete med Mats Lindström och Sören Runolf. Johanna Ogbekene stod för kostymerna.
  • ”Lådracet” hade premiär på Fylkingen den 17:e februari 2001.”Lådracet” är ett i högsta grad ”intermedialt” stycke. Något av den lekfullhet och atmosfär som finns i ”Lådracet” vill vi ha med oss i kommande produktioner. Under hela skapandeprocessen har vi haft ett nära samarbete med kompositörerna Mats Lindström och Sören Runolf samt scenografen och kostymdesignern Johanna Ogbekene. Miriam Helleday gjorde ljussättningen. Allas idéer har haft lika värde och bidragit till föreställningens slutgiltiga form; ett stycke innehållandes dans, musik, live-elektronik, film, mat, projektioner och dockteater.
  • I april 2002 gjorde vi en film, ”The midnight sun never sets”, tillsammans med Mats Bäcker (foto) och Ditte Feuk (producent). Den filmen visades i samband med scenversionen av ”The midnight sun never sets” som uppfördes under en ZOO-kväll på Moderna Dansteatern den 19 oktober 2002.
  • Den 1 september 2004 hade vi premiär på dansverket ”Isola” i Gävle under Digital Vital festivalen. Föreställningen producerades av EMS med nyskriven musik av Lise-Lotte Norelius. Johanna Eliasson skapade kostym/scenografi och Miriam Helleday stod för ljussättningen. Isola spelades också den 10 oktober på Ultima festivalen i Oslo, i december på Moderna museet i Stockholm och den 13 september i direktsändning på TV i St. Petersburg
  • 24 + 25 april 2007 medverkade vi i Zagrebbiennalen med ”Isola”, ”Histeria” (koreografi Susanne Jaresand, musik Dror Feiler) och ”Jag glömmer bort” (koreografi Gunilla Heilborn, musik Hanna Hartman).
  • Den 18 oktober 2008 hade ”Zappe och Vilding”, en dansföreställning för barn från 5 år, premiär på ZebraDans i Stockholm. Musik av Jean-Louis Huhta, kostym/scenografi av Johanna Eliasson och ljus av Lina Beneth. Medverkande på scenen: Jessica Mazzi och Mikael Mengarelli.
  • Vi genomförde ett gästspel på Casa da Música i Porto, Portugal den 2 december 2008 med ”Isola”, ”Histeria” och ”Jag glömmer bort”.
  • ”Huset har vingar”, en föreställning riktad till barn från 4 år hade premiär på Fylkingen 23 november 2010. Medverkande var Per Sacklén /dans, Lise-Lotte Norelius /musik och Miriam Helleday /ljus.
Annonser